Laktoferyna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
Udostępnij
Laktoferyna to białko, które charakteryzuje się antybakteryjnymi właściwościami. Znajdziemy ją mi.in. w siarze, łzach oraz ślinie. Do tej pory udowodniono jej działanie bakteriostatycze, antywirusowe, immunomodulujące i przeciwgrzybicze.
Czym jest laktoferyna?
Laktoferyna jest globularnym białkiem z grupy transferyn, posiadającym zdolność chelatowania jonów żelaza. Nazwa tej glikoproteiny pochodzi od łacińskiego lacto, czyli mleczny, ponieważ białko to wyodrębniono po raz pierwszy z mleka. Drugi człon – feryna – pochodzi od łacińskiego słowa Ferrum, oznaczającego żelazo.
Tak jak wspomniano, pierwszy raz laktoferyna została odkryta w mleku, a konkretniej w białku, jakie się w nim znajduje. Laktoferyna może posiadać dwie formy apo-laktoferynę (bez żelaza) i holo-laktoferynę (z żelazem).
Bakteriostatyczne i przeciwwirusowe działanie laktoferyny
Należy zauważyć, że najwięcej laktoferyny znajdziemy w mleku matki, a konkretniej w siarze. To właśnie dzięki niej niemowlę zyskuje odporność, ponieważ laktoferyna odpowiada za regulację odpowiedzi immunologicznej niedojrzałego jeszcze układu odpornościowego.
Białko to ma zdolność do wychwytywania oraz do wiązania jonów żelaza w organizmie, co utrudnia bakteriom dostęp do jonu tego metalu, który jest im niezbędny do rozwoju i wzrostu. Poza tym, jak pokazują najnowsze badania laktoferyna, ze względu na silnie dodatni ładunek N-końcowego fragmentu białka, może uszkadzać ściany komórkowe bakterii, powodując wyciek składników znajdujących się wewnątrz komórki bakteryjnej, co z kolei prowadzi do śmierci bakterii.
Laktoferyna ma również działanie przeciwwirusowe. W wielu badaniach potwierdzone zostało, że wirusami szczególnie wrażliwymi na laktoferynę są HIV, HCV, HBV czy wirus grypy typu A.
Wpływ laktoferyny na nasz organizm
Omawiana glikoproteina wzmacnia naszą odporność. Jej przyjmowanie prowadzi do aktywacji komórek NK, laktoferyna zapobiega osłabieniu organizmu, anemii oraz chroni przed niedostateczną ilością żelaza. Wraz z wiekiem jej poziom w naszym organizmie spada, w związku z czym warto przyjmować produkty, które mogą uzupełnić jej prawidłowy poziom.
Laktoferyna korzystnie wpływa również na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Może także skutecznie wspomóc leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Gdzie możemy znaleźć laktoferynę?
Gdzie możemy znaleźć laktoferynę? W większości przypadków możemy ją uzyskać z mleka odtłuszczonego czy serwatki. Największe ilości laktoferyny znajdziemy w świeżym mleku, sfermentowanym nabiale, z kolei znacznie mniejszą ilość w pasteryzowanym. Znajdziemy ją również w mleku zastępczym dla dzieci, czy w preparatach zawierających w swoim składzie żelazo o zwiększonym wchłanianiu, ponieważ kompleksy laktoferyny i żelaza są bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm.
Źródła:
- http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.psjd-d2a42036-9df4-47d3-ae51-643eabfc3c48/c/Przemyslaw_Gajda-Morszewski__Klaudyna_Spiewak__Laktoferyna___bialko_multipotencjalne.pdf
- http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-f5316dde-697f-4b23-9c33-6b7f6988e961/c/14-01-04.pdf