II Edycja Programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie
Udostępnij
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna II edycję programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie.
Czy wiesz, że:
– Zjawisko niedożywienia doprowadza do większej liczby powikłań, przedłużenia pobytu w szpitalu i wyższych kosztów?
– Co najmniej 30 % pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych?
– 80 % pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia?
Leczenie żywieniowe obejmuje ocenę stanu odżywienia, ocenę zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie i podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci żywności specjalnego przeznaczenia medycznego tj. płynnych diet doustnych, diet przemysłowych podawanych dojelitowo oraz preparatów podawanych pozajelitowo.
Żywienie kliniczne powinno stanowić nieodłączny element leczenia. Zastosowane we właściwy sposób oraz odpowiednio wcześnie może znacząco poprawić efektowność prowadzonej terapii, szczególnie w sytuacji, gdy pacjent nie może przyjmować pokarmów tradycyjną drogą lub gdy zwykła dieta staje się dla niego niewystarczająca.
Inicjatywa programu ma na celu upowszechnić w szpitalach dobre praktyki żywienia klinicznego i dać szansę pacjentom na poprawę stanu odżywienia podczas walki z chorobą.
Docelowo tak jak miało to miejsce w poprzedniej edycji, POLSPEN będzie prowadził edukację w polskich szpitalach i nadawał certyfikaty szpitalom, które spełniają kryteria dobrej praktyki żywienia klinicznego.
Rada ekspertów zaangażowana w projekt będzie sprawdzać m. in. czy leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego, czy personel szpitala dokonuje regularnej oceny stanu odżywienia pacjenta i czy szpital dostarcza pacjentom indywidualne diety doustne i chroni czas na posiłki.
Przestrzeganie tych wymogów będzie miało pozytywny wpływ na szpitale, jak i na pacjentów. Zmniejszą się koszty leczenia oraz czas pobytu pacjenta w szpitalu, leczenie żywieniowe prowadzi również do zmniejszenia ilości powikłań, a co najważniejsze do zmniejszenia umieralności pacjentów z powodu niedożywienia.
Żywienie kliniczne w szpitalach to nie tylko korzyści w budżetowaniu i poprawie jakości leczenia, ale także szansa dla każdego pacjenta na szybszy powrót do zdrowia. Realizacja praw pacjenta podnosi wizerunek szpitala jako jednostki przyjaznej dla pacjenta.
Prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego wiąże się z wieloma korzyściami dla szpitala, takimi jak:
– większe oszczędności dla szpitala,
– większe kontrakty z NFZ, większe środki z NFZ,
– wizerunek szpitala przyjaznego dla pacjenta,
– wyższe standardy leczenia.
W poprzedniej edycji wzięły udział 64 szpitale w tym 27 zostało nagrodzone certyfikatami. 27 przyznanych certyfikatów potwierdza, że są również w Polsce szpitale, które przestrzegają najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego i dzięki zaangażowaniu całego personelu zapewniają odpowiednie wsparcie żywieniowe każdemu pacjentowi, który tego wymaga.
W tym roku do wzięcia udziału w programie zapraszamy, zarówno te szpitale, które nie przeszły certyfikacji, jak i wszystkie pozostałe. Chętne szpitale zgłoszenia mogą wysyłać do 28 lutego 2021, wypełniając formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.leczenieprzezzywienie.org.