Znaczenie orzechów w codziennej diecie

Udostępnij:

Kompletując zbilansowaną dietę dla naszego organizmu, nie powinniśmy zapominać o codziennym spożyciu orzechów, których pozytywne właściwości i bogate wartości odżywcze zostały udowodnione już wielokrotnie.

Orzechy stanowią grupę żywności o wysokiej wartości energetycznej, przez co często są pomijane w codziennej diecie. Należy jednak pamiętać, że zawierają wysoką wartość składników odżywczych, w tym niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: nasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik pokarmowy, witaminy E i K, kwas foliowy, składniki mineralne, związki fenolowe, kwasy omega 3 – najlepsze lekarstwo dla serca. Orzechy obfitują w związki o działaniu  przeciwutleniającym, które wspierają naturalne mechanizmy obronne ludzkich komórek.

Orzechy a utrzymanie prawidłowej masy ciała

Codzienna bezpieczna porcja orzechów nie tylko nie przyczynia się do zwiększenia masy ciała, ale także  pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi. Na diecie redukcyjnej, kilka orzechów dziennie pozwoli dostarczyć niezbędnych składników, ale także zapewnić uczucie sytości.  Orzechy są idealnym produktem zastępującym inne mniej wartościowe składniki i, w odpowiedniej ilości, są dobrym zastępcą niezdrowych przekąsek. Poza tym są źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienia, pomaga w obniżeniu poziom cholesterolu  oraz poziomu cukru we krwi, ponieważ spowalnia proces wchłaniania węglowodanów zawartych w pokarmach. Nie zapominajmy również o tym, że duża zawartość błonnika zapobiega zaparciom.

Orzechy  jako  cenne  źródło  składników odżywczych

Spośród naturalnych produktów roślinnych orzechy są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej orzechy, ze względu na swoją kaloryczność, są jednym z elementarnych produktów w codziennym jadłospisie.  Są również niezbędnym składnikiem w zastąpieniu i dostarczeniu  organizmowi niezbędnych dla niego wartości odżywczych. Są bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka roślinnego. Zgodnie ze stanowiskiem FAO, proteiny znajdujące się w orzechach, podobnie jak w roślinach strączkowych, są pokarmowymi odpowiednikami mięsa i jaj. Należy je spożywać w celu zapewnienia organizmowi optymalnego wzrostu i zdrowia.

Wsparcie dla mózgu

W badaniach przeprowadzonych w Chinach na osobach powyżej 55. roku życia wynika, że regularne spożywanie min. 10 gramów orzechów łagodzi i opóźnia problemy z demencją i pamięcią. Jedząc orzechy w podeszłym wieku, polepszamy pamięć i ogólne procesy myślowe. Osoby starsze spożywając regularnie wspomnianą porcję orzechów, są w stanie poprawić swoje funkcje poznawcze nawet o 60%. Dzięki bogatej zawartości witaminy E, A i kwasów foliowych orzechy chronią mózg przed spadkiem zdolności poznawczych.

Orzechy a selen

Orzechy brazylijskie to najbogatsze w selen produkty roślinne. Jeden orzech dostarcza do organizmu dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, odporność organizmu, a nawet może obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Badania i obserwacje przeprowadzone na Maastricht University w Holandii wskazują, że mężczyźni, którzy mieli optymalny poziom selenu w swoim organizmie, o 60% rzadziej zmagali się z problemami z prostatą, co sugeruje, że odpowiednia ilość selenu w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego. Należy jednak pamiętać, że selen jest pierwiastkiem, którego nadwyżka w organizmie może być niebezpieczna dla zdrowia i powodować szereg niepożądanych objawów.

Wprowadzając orzechy do codziennej diety, warto wybierać te bez dodatku soli, miodu, cukru czy dodatkowego tłuszczu. Sięgajmy po te najmniej przetworzone − obróbka termiczna niszczy w orzechach najcenniejsze składniki. Aby w pełni korzystać ze wszystkich właściwości prozdrowotnych, należy regularnie spożywać mieszanki różnego rodzaju orzechów.

Redakcja

 

Źródła:

  1. http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-4-328.pdf
  2. http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-f62b81fd-72a8-4e67-b52e-f16f36aacf0b;jsessionid=30FDEFF67FA38836A7E136994AB8B9C4
  3. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/selen-wlasciwosci-i-zrodla-w-zywnosci-aa-DJ1z-hsm1-2mU5.html
  4. http://www.blog.viva.org.pl/2015/03/25/skad-brac-selen-na-diecie-wegetarianskiej/
  5. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/205882,czy-orzechy-ziemne-sa-zdrowe
  6. https://www.zdrowezdrowie.pl/2017/07/27/wady-i-zalety-blonnika-pokarmowego/
  7. https://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16803292,11_powodow_dla_ktorych_warto_jesc_orzechy.html?disableRedirects=true
  8. https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C427219%2Corzechy-chrup-dla-zdrowia-mozgu.html
  9. https://sante.pl/jedz-zdrowo/dlaczego-warto-jesc-orzechy/