Zbilansowana dieta to czynnik, który znacznie wpływa na kondycję zdrowia oraz dobre samopoczucie. Oczywistym jest, że odpowiednie nawyki żywieniowe wyglądają inaczej u dziecka w wieku przedszkolnym, a np. u osoby dorosłej. Jednak nie można zapomnieć, że wraz z upływem lat powinniśmy modyfikować dietę, pewne substancje ograniczać, a inne wprowadzać w większej dawce. Jak więc powinny odżywiać się osoby po 65. roku życia?
Piramida zdrowego żywienia to popularny wykres mówiący, co w naszej diecie powinno stanowić podstawę, a co tylko sporadyczny dodatek. Okazuje się, że dla seniorów wygląda ona nieco inaczej. Głównym składnikiem posiłków stają się owoce i warzywa. To one są najważniejsze przy utrzymaniu zdrowej i zbilansowanej diety. Później plasuje się wieloziarniste pieczywo i nabiał. Zaleca się picie dużej ilości produktów mlecznych – głównie tych sfermentowanych w ilości co najmniej trzech szklanek dziennie.
Eksperci radzą, aby słodycze zastąpić owocami, a sól ziołami, które wzbogacają smak potraw i mają odżywczą wartość. Dzienna dawka płynów nie ulega zmianie – nadal są to dwa litry dziennie. Należy wybierać oleje pochodzenia roślinnego i warto urozmaicać posiłki roślinami strączkowymi. Senior powinien jeść około pięciu razy dziennie, w tym jeden ciepły obiad, a porcje posiłku nie powinny być za duże. Nierzadko naszym organizmom brakuje witamin. Istotną jest ta nazywana witaminą D. Dla osób w wieku po 65. r.ż. dzienna jej dawka wynosi 2000 j.m.
Zbilansowana dieta to tylko część sukcesu. Wszelkie zmiany żywnościowe powinny być przeprowadzane w łagodny i stopniowy sposób. Ważne jest również odpowiednie stosowanie leków. Przy procesie polifarmakoterapii należy pamiętać o świadomym doborze substancji, którymi popijamy leki, o stosowaniu ich o odpowiednich porach i dostosowaniu diety do leków. Oczywiście podczas procesów leczenia nierzadko cała dieta ulega zmianom.
Mięso − co, gdy jemy go za dużo?
Wegetarianizm stał się wyjątkowo popularny. Ponad 40% rodaków deklaruje ograniczenie lub rezygnację z posiłków składających się z potraw mięsnych. Mimo tego, Polacy nadal jedzą zbyt dużo mięsa. Średnio jest to aż 80kg w skali roku. Dlaczego jest to niepokojące? Otóż Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaliczyła czerwone mięso do klasy 2A, co oznacza, że zawiera ono potencjalne czynniki rakotwórcze dla ludzi. To przetworzone należy do grupy 1 – czyli dowody korelacji z nowotworem są niepodważalne. Substancje, które uznaje się za „wspomagające” procesom rakotwórczym to azotyny czy nitrozoaminy uwalniające się podczas przygotowania mięsa do spożycia. Między innymi dlatego potrawy mięsne zostały ograniczone w piramidzie żywienia dla seniorów.
Porady lifestylowe
Dieta dietą, ale eksperci zwracają również uwagę na sposób życia, aktywności fizyczne i kontakty społeczne. Ruch i lekkie sporty są odpowiedzialne za dobre samopoczucie, a wystarczy poruszać się tylko 45 min dziennie. Krzyżówki, sudoku, szachy i różnego rodzaju łamigłówki to idealny trening dla umysłu. Jednak najważniejsze jest utrzymywanie kontaktów towarzyskich. Samotność nie służy nikomu, a człowiek jest istotą stworzoną do życia w społeczeństwie, dlatego warto angażować się w akcje społeczne czy odnaleźć nowe hobby.
Więcej na temat piramidy żywieniowej dla osób po 65 roku życia przeczytasz na:
https://ncez.pl/upload/piramida-dla-osob-w-wieku-starszym-opis.pdf
Autor:
Celina Kuziemko