19 szpitali z całej Polski z certyfikatem „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”
Udostępnij
Rada ekspertów programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zakończyła proces certyfikacji szpitali i wyłoniła zwycięzców. Do programu zgłosiło się 58 jednostek szpitalnych z całej Polski. 19 placówek zostało nagrodzonych za prowadzenie żywienia klinicznego na najwyższym poziomie. Certyfikaty wręczono 11 czerwca 2021 podczas Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
Leczenie przez żywienie szansą na szybszy powrót do zdrowia
Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe). Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.
Niestety, w praktyce bardzo często nie zwraca się uwagi na stan odżywienia chorych, a leczenie żywieniowe jest rozpoczynane lub jest prowadzone za krótko i za późno. Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” ma na celu upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego.
Certyfikat potwierdza stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego
Szpitale ubiegające się o certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” musiały złożyć deklarację, spełnić liczne wymagania oraz przejść oficjalną certyfikację pod okiem zespołu rady ekspertów.
Program określa zasady niezbędne do wdrożenia dobrej praktyki leczenia żywieniowego, w każdym szpitalu starającym się o certyfikat. Dla realizacji tych zasad niezbędne jest w szczególności dokonywanie rzetelnej i regularnej oceny stanu odżywienia pacjenta oraz udostępnienie leczenia żywieniowego dla każdego pacjenta ze wskazaniami.
Otrzymanie certyfikatu wyróżnia szpital oraz potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej. Certyfikowane placówki spełniają liczne wymagania, takie jak dostęp do kompletnych mieszanin do żywienia pozajelitowego, laboratorium analitycznego, czy poradnictwa żywieniowego.
Bolączki i wyzwania polskich szpitali
Analiza złożonych deklaracji oraz przebiegu spotkań certyfikacyjnych ujawniają największe bolączki, z jakimi obecnie mierzą się jednostki szpitalne podczas prowadzenia żywienia klinicznego.
„Program certyfikacji pokazuje, że duża cześć szpitali nie zdaje sobie sprawy z wielu aspektów żywienia klinicznego. Jednostki deklarują realizację określonych kryteriów, a w praktyce nie jest to do końca wykonywane. Podczas certyfikacji nastąpiła też dość spora dysproporcja pomiędzy deklaracjami, a rzeczywistością. Certyfikacje pokazują, że mamy wciąż wiele do zrobienia. Im lepiej szpital prowadzi leczenie kliniczne tym lepszą punktację powinien dostawać w systemie akredytacyjnym” – podkreśla prof. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
W tej edycji szpitale miały utrudnione zadanie ze względu na trwającą sytuację pandemiczną. W wielu placówkach powstały oddziały covidowe, które reorganizowały jednostkę i wymagały od zespołów medycznych jeszcze większego zaangażowania. Mimo trudności, szpitale licznie podejmowały się udziału w programie i wiele z nich spełniało wszystkie standardy dobrej praktyki leczenia klinicznego, co jest miłym zaskoczeniem.
Potrzeba regulacji – dla dobra pacjenta i personelu medycznego
Stosowanie terapii żywieniowej w polskich szpitalach, pomimo konieczności lub wskazań do przeprowadzenia u części pacjentów, nadal dla wielu placówek jest procesem nieuregulowanym i problematycznym. Inicjatywa „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zainaugurowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu ma na celu poprawę sytuacji pacjentów, podniesienie jakości leczenia żywieniowego oraz ułatwienie kadrze medycznej korzystania z refundowanego potencjału leczenia żywieniowego.
Prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego wiąże się z wieloma korzyściami zarówno dla szpitali, jak i dla pacjentów. Szpital realizuje prawa pacjenta, przez co zyskuje wizerunek jednostki przyjaznej dla chorych. Pacjenci natomiast dzięki leczeniu żywieniowemu unikają wielu powikłań, a ich czas pobytu w szpitalu znacząco się skraca. Zostaje podniesiony cały standard żywienia klinicznego w Polsce, a zwiększona liczba punktów przy akredytacji daje możliwość wykonywania bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania z NFZ.
Organizatorem programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
Program objęty jest patronatem przez: Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Fundusz Zdrowia, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Naczelna Izba Aptekarska, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie Apetyt na Życie oraz Farmakoekonomika Szpitalna.
Więcej informacji: www.leczenieprzezzywienie.org